19 de febrer del 2009

X GLA " Els homes que no estimaven les dones"


El passat dimarts, puntualment van encetar la tertúlia. Participants: Rosa Borràs, Mercè Ortiz, Deta Conesa, Montse Jané, Marta Sorribas, Kumm Coveney, Aida González, Olga Hernández i Àngels Boza.
En primer lloc sobre la taula es veien diferents llibres sobre el mateix títol, amb diferents idiomes i formats, català, castellà i anglès. Tapes dures o toves. La imatge del llibre en anglès així com el títol són ben diferents a la dels llibres en català i castellà. Sabem que el títol en suec és el mateix que el traduït al català.
Per la Mercè, el títol no la va fer pensar que fos una novel·la negra. La resta ho sabíem doncs ja havíem sentit comentaris del llibre abans de començar la seva lectura.
Quasi a totes ens va enganxar la lectura amb els seus esdeveniments i personatges. Home, a la Deta, no tant, ella la cansava anant seguint, no l'acabat d' atrapar. La Rosa i l'Olga fins i tot ja han llegit el segon. Però STOP, no les deixem que obrim boca sobre el segon, prohibit, doncs el volem llegir.
Hem valorat qui és el personatge principal i sembla que no ens hem posat massa d'acord, que si Mikael Blomkvist, que si Lisbeth Salander. Els personatges estan molt ben descrits per l'autor així com el paisatge i l'hivern a Hedestad.
El personatge de l'Erika, ens porta a parlar de les relacions home dona a Suècia i aquí s'exposen diferents opinions i informacions. En aquest punt Olga ens parla de l'autora sueca, Marianne Fredriksson, i alguna de les seves novel·les com Les tres filles de Hanna, on retrata la societat sueca a través de tres generacions de dones d'una mateixa família.
Enllacem amb les dades en que comença cada capítol sobre la violència que pateixen les dones a Suècia i que ens ha sorprès a totes, potser tenim una idea idíl·lica d'una Suècia rica i socialment molt avançada i lliberal. Fin i tot la temporada que en MiKael passa a la presó, aquesta ens la presenta com molt civilitzada així com els seus funcionaris. Pot ser beuen massa alcohol a causa del fred, també es comenta que la infància amb un pare maltractador com és el cas de la novel·la porta al fill a seguir el mateix camí, en definitiva una trista situació en la que les dones són les autentiques víctimes a la novel·la i a la vida real.
En acabar el primer volum veiem que si be s'aclareixen aspectes, en altres l'autor ens obre moltes incògnites i sospites i ens fa pensar que les situacions dels diferents personatges es tornaran a complicar i a nosaltres ens atraparà la seva lectura.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Apa que no us ho passeu bé! No puc evitar certa enveja....de la sana eh!
M'agradaria llegir el llibre, a veure si me'l passeu

Records des de l'Empordà

Marta ha dit...

Apa que us ho passeu bé ni res. No puc evitar certa enveja....però de la sana.
M'agradaria llegir la novel·la, a veure si me la passeu
Records des de l'Empordà

Marta ha dit...

No és en deli qui ha escrit això, sóc jo, la Marta, però passa alguna cosa rara amb els usuaris....

petonets

Marta

Marta ha dit...

el missatge l'ha escrit la MArta, no el Deli com diu l'ordinador!!!!!